Dragi naši sugrađani ,

Šta je ACTA

Trgovinski sporazum ACTA, koji bi trebalo da doprinese usklađivanju međunarodnih standarda u zaštiti autorskih prava i pooštri kaznenu politiku za internet pirateriju, najverovatnije će biti usvojen i u Srbiji. Stručnjaci upozoravaju da će sporazum ugroziti osnovna ljudska prava i omogućiti cenzuru na internetu.

Državni sekretar u Ministarstvu nauke Radivoje Mitrović kaže da je u interesu Srbije da pristupi ACTA sporazumu jer postoji akcioni plan Vlade koji to podržava.
– To je uslov za ozbiljnu ekonomiju. Već su krajem prošle godine uvedene izmene zakona o autorskim i srodnim pravima koje dodatno regulišu tu oblast – rekao je Mitrović .

Kritičari sporazuma, međutim, tvrde da će ACTA omogućiti cenzuru na internetu i da će pod maskom borbe protiv piraterije početi kažnjavanje građana.

Na ovom video možete pogledati šta je u stvari ACTA

Protiv ACTA u Srbiji tek po nekoliko stotina

Po nekoliko stotina građana Beograda i novog Sada protestovalo je danas u Srbiji protiv spornog sporazuma koji bi “štiteći od piraterije” ograničio slobode na internetu.
Protest na beogradskom Trgu Republike najavljen je preko društvenih mreža u Srbiji, a organizaciji Pokreta u duhu vremena – Zeitgeist Srbije.

Među okupljenima su i neki s maskama poznate hakerske aktivističke grupe Anonimni (Anonymous).

Nezadovoljnici su govore prekidali povicima “ACTA STOP”. Na protestu su se videli transparenti “Revolucija – mi smo 99 odsto pridružite nam se”, “ACTA? Probaj Laki!”, “Stop ACTA”, “Budi i ti deo revolucije”, “Vikimedija – Vikipedija”, “Cenzura? Bez mene!”, “Neću apsolutizam i kontrolu informacija”, prenosi Fonet..
Građanima su deljeni i leci s objašnjenjem razloga za protest i pozivi na potpisivanje peticije.

Protiv ACTA se demonstriralo na Trgu slobode u Novom Sadu. Tamo je takođe nekoliko stotina građana protestovalo tražeći i da Vlada Srbije odustane od eventualnog potpisivanja tog međunarodnog sporazuma o zaštiti autorskih prava na internetu.

Okupljeni građani potpisali su i peticiju protiv ovog sporazuma smatrajući da on ugrožava privatnosti građana, pod maskom borbe protiv piraterije.

Iako je Srbija najavila potpisivanje ovog sporazuma, mnogi analitičari kažu da primena ACTA u Srbiji nije moguća, jer Srbija ne može da potpisuje međunarodne ugovore koji nisu u skladu sa domaćim zakonima, a ovaj nije jer ograničava protok informacija na internetu.

Državni sekretar Ministarstva nauke Radivoj Mitrović, međutim, kaže da je u interesu Srbije da pristupi ACTA sporazumu, jer postoji akcioni plan Vlade koji to podržava.

Sporazum ACTA u oktobru prošle godine potpisali su SAD, Australija, Kanada, Japan, Maroko, Novi Zeland, Singapur, Južna Koreja, a u januaru su ga potpisale 22 članice EU.

Protesti zbog prihvatanja ovog sporazuma održani su u više evropskih zemalja, slični skupovi i u Podgorici, Ljubljani, Zagrebu… a neke vlade su naknadno zbog toga odlučile da ne parafiraju sporazum.

Kritičari sporazuma upozoravaju da će njegovo usvajanje ugroziti osnovna ljudska prava i omogućiti cenzuru, te da će pod maskom borbe protiv piraterije početi kažnjavanje građana.