Internet sajtovi domaćih kompanija uglavnom “bajati”

Srbija ima oko milion internet priključaka, a broj ljudi koji ga koristi mnogo je veći od tog broja. Pored te činjenice, ali i podatka da je internet jeftiniji od ostalih medija, i najdostupniji, većina srpskih firmi ga potpuno zanemaruje u svom poslovanju, kaže za “Blic” Zoran Rajković (na slici desno), direktor “Web servisa”, agencije koja pruža internet usluge. On navodi da domaće kompanije nisu svesne tržišnih mogućnosti interneta.

– Pored medija, finansijskih i državnih institucija, niko više, osim možda stranih firmi, ne koristi internet u svom poslovanju. Srpska privreda internet skoro da ne koristi, a sajtovi domaćih kompanija su neažurni, nezavršeni, neaktivni. Oni svu energiju potroše na početku, na pravljenje sajta, a kasnije nemaju ideje za njegovo vođenje – kaže Rajković.

On napominje da je od milion internet priključaka, skoro 40 odsto u Beogradu, što, kako kaže, uopšte nije malo tržište.
– To je tržište koje, na žalost, niko ne koristi. Nijedan čovek ne ide na internet a da ne zna šta traži. Međutim, kompanije ne umeju osluškuju svoje korisnike. Sajt je nešto što se razvija, puni, to je živa materija baš kao i firma – kaže Rajković.
Nedovoljno angažovan potencijal interneta za unapređenje poslovanja Rajković dokazuje kroz primer sajtova konditorske industrije, koja, kako navodi, za korisnike ima celokupno stanovništvo.
– Pregledajući te sajtove zaključio sam da su skoro svi “bajati”. Na nekim od njih stoje stare vesti, pa i, na primer, prolećni noviteti. Slažem se da su proizvodi konditora svima poznati, ali ti isti proizvodi idu na bilbore, na televiziju, dok je internet potpuno zanemaren – kaže Rajković.
On navodi da svaki medij ima svoje prednosti i mane i da ih zato treba kombinovati, ali da je internet taj koji je dostupan cele godine 24 sata dnevno. Kao još jednu prednost interneta, Rajković navodi cenu.
– U vremenu krize kada para nema firme bi trebalo da se bolje organizuju. Internet je jeftin medij. Naime, ako jedna kampanja košta 100.000 do 200.000 evra, pravljenje sajta je 1.000 ili 2.000 – kaže Rajković.

 

Preuzeto sa portala Blic