WordPress je jedan od najboljih blogging platformi u svetu. Možete da prilagodite WordPress u velikoj meri.

Ipak treba da budete veoma oprezni pri prilagođavanju. Ukoliko “previše” stvari uradite kako bi što bolje oprimizovali vaš blog može se desiti da se to odrazi na brzinu učitavanje strane vašeg bloga. Ljudi nikako ne vole kada se strana sporo učitava.

Predstavljeno je 6 načina koji mogu da pomognu za bolju optimizaciji WordPress bloga:

1.Nadogradnja Uvek radite update na nanajnoviju verziju WordPress-a. Najnovije verzije su optimizovani kod i to će smanjiti opterećenje na procesoru .

2.Caching Plugin koristite Caching dodatak za svoj blog. Instalirate sve Caching dodatke. Preporučuje se W3 Total Cach . To će smanjiti opterećenje na serveru i povećati brzinu učitavanja .

4. Permalink struktura Promenite Permalink struktura kako bi bilo što manje komplikovanije. Nemojte početi sa kategorijom , tagove ili authorfields . Umesto toga probajte /%year%/%postname%/ ili /%post_id%/%postname%/. Takođe ne brinite o 301 preusmjerenju WordPress će sve automatski podesiti nakon Permalink promene.

4.Teme Postoje mnoge teme koje su CPU intenzivne. Ako vaša tema ima dinamičan slike ovo može povećatio pterećenje na serveru. Ako je moguće onemogućite to. Proverite da li tema ne stvara na bilo kojoj stranici opterećenja i greške.

5.Plugins Ako koristite intenzivne dodatke poput WordPress Related Posts, YARPP, StatPress i druge wordpress softvere za analizu to može povećati opterećenje na serveru mnogo ako je vaš sajt veliki. Umesto toga, koristite Google Analytics za poslove statistike.

6.Spam botovi Upravljanje spam botovima je veoma bitna. U suprotnom spam botovi bi povećali opterećenje na vašem sajtu. Koristite dodatak kao što je SI Captcha.
Autor: Bojana Radonjić